Hierin geef ik jou 4 tips om terug bij jezelf te komen wanneer jij je overweldigd voelt door alle prikkels van buiten; extern, of van binnenuit; intern.
1. NATUUR:
Ga de natuur in. 20 a 30 minuten kan het verschil maken. Beweging in combinatie met het buiten zijn in de natuur brengt jou terug bij jezelf. Laat je telefoon thuis of hou hem in je broekzak.
Focus je op al het moois wat de natuur jou te bieden heeft. Hoor je de vogels fluiten? Zie jij het kleurrijke bestaan om je heen? Voel jij je voeten die de grond raken, stap voor stap? Adem diep in en blaas uit. Doe dit minstens 3 keer.
Voel jij je al relaxter?
2. ADEMHALING:
De kracht van ademhaling is ongekend. Zonder ademhaling kunnen wij niet bestaan. Jij haalt hier jouw levenskracht vandaan. Hoe is het met jouw levenskracht gesteld?
Ga zitten op een rustige plek. Buiten of ergens binnenshuis. Een plek waar jij je prettig voelt. Zorg dat je niet gestoord kunt worden.
Doe je ogen dicht en focus je even helemaal op jezelf. Komen er toch gedachten voorbij? Beeld je dan in dat dit wolken zijn, die komen en gaan. Ze zweven als het ware aan je voorbij.
Adem nu 6 seconden diep in, en laat vervolgens alle lucht uit je lichaam stromen, dit doe je net iets langer dan je inademing 8 seconden. Doordat je, jouw uitademing langer maakt dan je inademing kan alles wat jij niet meer nodig hebt jouw lichaam verlaten. Je blaast als het ware al jou gedachten en zorgen jouw lichaam uit.
Doe dit minstens 3 keer of net zo lang als jij nodig hebt.
❤︎Ademhalingsoefening met het kind:
Ga staan of zitten op een fijne rustige plek.
OPTIE: Leg je handen op je buik/hart gebied.
Adem drie tellen in, blaas 5 tellen uit en stel je bij het uitblazen een ballon voor. Het kind blaast in gedachte een ballon op. Net zo lang tot hij groot genoeg is om weg te vliegen. Voordat de ballon weg vliegt stop je er alle gedachten in die nu nog in jouw hoofd rond vliegen en je niet meer nodig hebt.
De ballon vliegt samen met jouw gedachten daar in weg.
Doe dit net zo lang tot alle gedachten die jij niet meer nodig hebt verdwenen zijn.
3. MEDITATIEVE OEFENING:
Wanneer te gebruiken?
♡Het voorkomen van een woedeuitbarstig. Stel je een stoplicht voor: rood (stop/denk), oranje (hulpbronnen), groen (doen). Deze oefening kun je goed gebruiken bij oranje. Je wilt de stroom aan emoties voor zijn. Zodra hij op rood staat en jouw kind zit er middenin, is het brein op standje overleven en zal hij niet meer mee krijgen wat jij zegt.
♡Een moment van rust tussen de drukte van de dag heen. Zo ben je de kans op overprikkeling telkens 2 stappen voor. Beeld je opnieuw het stoplicht in: dit kun je schalen onder oranje of groen. Liever voorkomen dan genezen. Plan deze meditatie momenten in, bv in de agenda van het kind. Zie het als een vast ritueel. Een nieuwe gewoonte.
♡Voor het slapengaan ter verbetering van slaap/kwaliteit.
♡Maak er een ochtend ritueel van. Laat het kind een intentie zetten om zijn dag mee te beginnen. Herinner hem eraan naar deze intentie te leven gedurende de dag.
Wat kun je doen..
Laat het kind een rustige plek uitkiezen, waar hij zich fijn voelt. Zorg dat jullie niet gestoord kunnen worden.
Bekijk en bespreek ook per leeftijd waar het kind behoefte aan heeft. Heeft hij jouw hulp nodig of kan hij het prima zelf.
Gebruik bv. de meditation moments app om een meditatie op te zoeken zij hebben o.a. meditaties voor kinderen, ik ben fan.
Je zou ook youtube kunnen gebruiken om een kindermeditatie op te zoeken.
Kies een meditatie die jouw kind het meeste aanspreekt en geniet.
Meditatie is niet iets wat je ineens heel goed kunt. In het begin zal het kind misschien nog veel afgeleid zijn. Teveel in zijn hoofd zitten of niet goed stil kunnen zitten. Is jouw kind nieuw met mediteren? Begin dan ook met een korte meditatie van 3- 5 minuten. Bouw het vanaf daar steeds verder uit. Blijf goed kijken en luisteren waar de behoeften liggen van het kind. Het hoeft niet perfect te gaan. Oefening baart kunst.
Indien jouw kind meer een beweegelijk type is heb je hier ook meditatieve oefeningen voor. Zoals;
♡Sta als een boom. Wat doet een boom allemaal? Waaruit bestaan een boom?
Neem het kind mee op reis en doe deze oefening samen.
♡Bovenstaande kan ook met het nadoen van een berg. Wat doet een berg? Hoe staat een berg? Wat is een berg?
♡Je kunt hierbij kiezen om meditatieve muziek op te zetten. Via YouTube of de meditation moments app leent zich hier goed voor.
Maak het speels. Beweging zorgt voor stroming, het kind kan ontladen en de overprikkeling ebt weg.
Zodra je merkt dat jouw kind weer ontspannen is praat dan over waar de boosheid of overprikkeling vandaan kwam. Onderzoek wat er in het vervolg nodig is en probeer dit uit.
4. DE KRACHT VAN ALLEEN ZIJN
Merk jij dat jouw kind het allemaal teveel is zorg dan voor een plek in huis waar het tot zichzelf kan komen. In rust en stilte. Met zachtheid omringt, denk aan een zachte ondergrond, een fleeceplaid om zich in te wikkelen, kussens, weinig licht of anders geel licht, knuffels of een fijn boek. Muziek kan ook helpen.
Veel plezier gewenst met deze fijne oefeningen💕🦋 Ken jij nog iemand in jouw omgeving die deze tips ook goed kunnen gebruiken vergeet ze dan niet te delen. Hoe meer mensen ik hiermee kan bereiken hoe meer er mee geholpen zijn. En laat dit nu precies mijn doel zijn.
Ontzettend leuk wanneer jij mij laat weten hoe en of het jouw kind (en/of jou) verder geholpen heeft.
Heb je nog vragen?
Smaakt dit naar meer..
Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan met mij en wie weet zijn wij een match!👨👩👧👦🎉
Spread the word!
Warme groet,
Dominique
Praktijk HSP kindercoach Zeeuwsmeisje
Negen Gemeten 21 4464JC Goes
W: www.kczeeuwsmeisje.nl
T: 06 83 99 80 20
E: kczeeuwsmeisje@gmail.com
Instagram: hsp_kindercoachzeeuwsmeisje
Comments