top of page

HSP

Wist jij dat (minstens) 1 op de 5 van de bevolking hoogsensitief is, zowel jongens als meisjes. Een leuk weetje.. hoogsensitiviteit komt daarnaast ook voor bij dieren.

Wetenschappelijk bewezen werkt het brein van een hoogsensitief persoon anders dan bij een niet hsp. Het verwerken van informatie die binnen komt gebeurt middels een ´pause to check´ methode. Elk detail wordt extra onder de loep genomen, zo bepaalt een hsp haar volgende stap in reageren. Een hsp heeft daardoor langer de tijd nodig voordat het kan reageren op een bepaalde situatie, hierin speelt mee: omgeving, het verleden, toekomst en het huidige moment. Mede door al deze factoren reageert een hsp vaak anders dan je zou verwachten. Kenmerkend voor een hsp is dat zij geen filter hebben. Zowel prikkels van buitenaf (extern), als prikkels van binnenuit (intern) komen hard en ongenuanceerd binnen. Fysieke prikkels, denk aan (licht, geluid, geur) en daarnaast emotionele prikkels (emoties, sfeer gevoeligheid) leidt tot overprikkeling wanneer het kind zich hier geen raad mee weet. In een wereld waarin hoogsensitiviteit nog een ondergeschoven kindje is. Weet ik uit ervaring dat je buitenom het anders voelen dan anderen, je tijdens je zoektocht naar ´hoe deal ik met mijn hsp´, veel eenzaamheid kunt ervaren. Je wilt graag bij de groep horen, maar voelt ook dat jij dit tempo niet kunt bijhouden. Met tot gevolg onzekerheid, faalangst en burn- out klachten. Maar ook.. somberheid; je trekt je terug. Overcompenseren; je doet er alles aan om er toch bij te horen. Je verliest jezelf gedurende dit proces; niet lekker in je vel zitten, overprikkeling wat leidt tot bijvoorbeeld woede uitbarstingen, slechte nachtrust, piekeren, verdriet en onrust in het lijf.

​

Hoogsensitieve personen brengen veel mooie kwaliteiten met zich mee, zoals; creativiteit, groot empatisch vermogen, zijn sociaal sensitief en gewetensvol. Zij gedijen het beste in een harmonieuze sfeer. Hieronder volgen nog een aantal kenmerken waaraan je een hsp kunt herkennen:

  • Moeilijk in slaap komen na een drukke dag.

  • Last hebben van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes tegen de huid. Kleding zit al snel te strak en voelt als druk op het lijf.

  • Moeite met grote veranderingen.

  • Oog hebben voor het verdriet van anderen.

  • Heel wijs zijn. Veel diepzinnige levensvragen stellen.

  • Oog hebben voor details (een verandering van plaats, een verandering in iemands uiterlijk).

  • Slecht tegen een luidruchtige omgeving kunnen.

  • De dingen intens beleven.

  • Snel schrikken.

  • Een scherpzinnig gevoel voor humor hebben.

​

´Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk: je hebt het niet, je bent het´

​

Mijn ervaring is dat er steeds meer hooggevoelige kinderen geboren worden en de term nieuwetijdskinderen heb je wellicht ook al wel voorbij horen komen. De term nieuwetijdskinderen staat voor gevoeligheid, liefde, licht en verlichting. Deze kinderen zijn naar de aarde gekomen om oude familie patronen te doorbreken. HSP of nieuwetijdskinderen bewandelen vaker een pad welke uitdagend is voor hen. De uitdagingen die zij tegenkomen samen met de gevoeligheid die zij bij zich dragen maakt dat juist zij het zo nodig hebben om passende handvatten mee te krijgen om van deze gevoeligheid, deze kwaliteit, hun kracht te maken.

​

Kortom..

Hoogsensitieve personen zijn geneigd zich aan te passen aan hun omgeving om zo toch het gevoel te hebben er bij te horen. Hierdoor raken hsp veelal ver van zichzelf verwijderd. Zij komen terecht in een vicieuze cirkel van constante aanpassing en pushen zichzelf tot het uiterste wat leidt tot overprikkeling. Hsp maken zichzelf hiermee op korte, maar ook zeker op lange termijn, ongelukkig. Hsp worden vaak niet goed begrepen door de buitenwereld. Daarentegen brengen hsp veel mooie kwaliteiten met zich mee die zij mogen leren koesteren.

Mijn advies? Leer jezelf kennen en weet wat jij nodig hebt in jouw leven. Zo voorkom je dat er nog langer over jouw grenzen heen word gegaan. Blijf dichtbij jezelf en leef jouw leven op jouw eigen voorwaarden. Zelfliefde is de weg naar heling, de weg naar een toekomst vol rijkdom; want wie gelukkig kan zijn met zichzelf, heeft een prachtige fundering voor de rest van zijn leven.

'Terug naar de basis'

Elk kind heeft aangeboren talenten. Ik geloof dat de taak van de opvoeder is deze talenten zo goed mogelijk tot bloei te laten komen door aan te sluiten op deze behoeften en ruimte te bieden aan het kind.

Als HSP coach voor kind/gezin en volwassenen onderzoek ik samen met het jou waar jouw behoeften liggen. Hierin maak ik de vertaalslag naar praktische methodieken en reik ik handvatten aan. Waar liggen jouw uitdagingen betreft jouw gevoeligheid, waar loop je in vast en wat is er nodig om terug in verbinding te komen met jezelf. 

DSC_0617.jpg
DSC_1687.jpg

´HSP, een ondergeschoven kindje´

Hoogsensitiviteit wordt nog te weinig erkend in mijn ervaring. Er worden nog regelmatig onjuiste diagnoses gesteld. Wist jij bijvoorbeeld dat hoogsensitiviteit veel kenmerken gemeen heeft met austisme (ASS), ADHD en borderline? 

​

Ik zeg niet dat diagnoses niet gesteld kunnen worden, wat ik jou wel gun is dat je er eerst alles aan gedaan hebt, mits dit voor jou zo voelt, om mogelijke andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld hoogsensitiviteit uit te sluiten.

​

Indien jij er voor kiest om verder op onderzoek te willen gaan, dan is de keuze voor een kindercoach een laagdrempelige manier om hier mee aan de slag te gaan.

​

Ter verduidelijking; ik stel geen diagnoses. Het kan bijvoorbeeld wel mijn taak zijn om met andere professionals samen te werken / contact te leggen indien dit in het belang is van het kind.

bottom of page